Malzemeler
- 2 yumurta+450 gr’a tamamlayacak kadarlık su
- 50 gr şeker
- 660-720 gr un
- 2 tatlı kaşığı hızlı maya
- 30 gr erimiş tereyağı
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı vanilya
- Tereyağı için;
- 425 gr tereyağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 60 gr un
Hazırlanışı
-
Hamur için;
Yumurta ve suyu bir kaba alın. Üzerine bir yemek kaşığı şeker, 360 gr un ve mayayı ekleyin. Kıvam alana kadar karıştırın ve mayanın aktive olması için bir kenara alın.
Tereyağı için;
Tereyağını küp küp doğrayıp mikserde un ve tuz ile çırpın. Karışımı bir streç film üzerine yayıp büyük bir kare şekli verin. Tamamını sarıp 30 dk buzdolabında bekletin.
-
Hamurun devamı:
Erimiş tereyağı ve geri kalan şekeri de mayalı karışıma ekleyin. 300 gr un ve tuzu da ekleyip 5 dk boyunca yoğurun. Eğer ki hamurun kıvamı yapışkansa istediğiniz kıvama gelene kadar 1-2 kaşık daha un ekleyin. Hamura kare şekli verip streç filme sarın ve 30 dakika bekletin.
Buzdolabında dinlenmiş hamuru daha fazla açın. Ortasına tereyağını çapraz şekilde yerleştirin ve hamurun dışarıda kalan kenarlarıyla tereyağının üzerini kapatın.
Tereyağlı hamuru nazikçe uzunlamasına açın. Hamuru açarken oklavayla üzerine baskı uygulayarak nazikçe açmaya özen gösterin. Tereyağını taşırmayın.
Hamuru 3 kat katlayıp streçleyin ve buzdolabına kaldırın 30 dakika buzdolabında bekletin.
Süre sonunda hamuru dolaptan alın tekrar uzunlamasına açın ve yine aynı şekilde katlayın, streçleyip dolaba kaldırın.
30 dakika daha bekletin. 3. Kez de aynı işlemi yapın.
-
En son hamurunuzu büyük bir dikdörtgen şeklinde açın ve kenarlarını düzgün bir şekilde kesin. Üçgenler elde edin.
Üçgenin uzun kenarına bir çizik ayın elinizle hamuru hafif açtırın ve sıkı bir şekilde sarın.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Mayalanma en önemli süreç. En az 2-3 saat mayalanmasını sağlayın.
Yumurta sarısını sütle karıştırın ve kruvasanlara sürün.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-15 dakika pişirin.
Afiyet olsun!